Lees meer over artritis en hoe supplementen uw paard ten goede kunnen komen

Lees meer over artritis en hoe supplementen uw paard ten goede kunnen komen

Paarden zijn prachtige dieren die ons vaak versteld doen staan met hun krachtige, maar toch elegante bewegingen. Gezonde gewrichten spelen hierbij een cruciale rol aangezien deze als scharnierpunten en schokdempers fungeren. Gewrichtsproblemen zoals artrose zijn helaas één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij paarden. Gewrichtsslijtage komt namelijk niet alleen op oudere leeftijd voor, maar kan zich ook op jongere leeftijd ontwikkelen ten gevolge van intensieve training of trauma. Andere factoren die mee kunnen spelen zijn langdurige gewrichtsontsteking, overbelasting, overgewicht en genetica. Eens er artrose is ingezet zal het kraakbeen, dat als glijoppervlakte in het gewricht dient, aftakelen. Ook zal de aanmaak van normaal gewrichtsvocht, dat een smerende functie heeft, verstoord worden. In sommige gevallen kan ook het onderliggende bot worden aangetast, waardoor de situatie verder verslechtert.

Hoe kom je te weten of er wat met je paard aan de hand is?

Zwelling en warmte: artrose kan leiden tot zwelling en warmte rond de aangetaste gewrichten. Voel regelmatig aan de gewrichten van je paard, vooral na training, waarbij je let op abnormale warmte of zwelling. Dit is echter niet altijd het geval, en voornamelijk in ergere gevallen.

Veranderingen in gang: let op veranderingen in het gangwerk van je paard. Artrose kan stijfheid en kreupelheid veroorzaken. Dit zal voornamelijk zichtbaar zijn bij het begin van het rijden of na periodes van rust.

Stijfheid/Beperkte bewegingsvrijheid: als je merkt dat je paard moeite heeft met bepaalde bewegingen, zoals buigen of strekken van gewrichten, kan dit wijzen op artrose. Je kan ook merken dat je paard algemeen stijver aanvoelt.

Veranderingen in gedrag: artrose veroorzaakt pijn. Paarden kunnen hun gedrag veranderen als reactie hierop. Verminderde activiteit, moeilijkheden met bepaalde oefeningen, of een algemene verandering in temperament kunnen indicatief zijn.

Onderzoek door een dierenarts: raadpleeg een dierenarts voor een grondig klinisch onderzoek. De dierenarts krijgt al een eerste indruk na het palperen van de gewrichten, het beoordelen van de beweging op harde en zachte volte en het uitvoeren van buigproeven. Verder onderzoek zoals lokale verdovingen en röntgenfoto’s kunnen de problematiek nadien bevestigen. Voor meer gedetailleerde diagnose kunnen een CT scan, MRI scan of zelfs een kijkoperatie een toegevoegde waarde zijn.

Hoe kan mijn paard geholpen worden?

Voldoende beweging zonder overbelasting is van primair belang. Hiernaast kunnen fysiotherapie en algemene ontstekingsremmers bijdragen tot een verhoogd comfort. In sommige gevallen zal een lokale gewrichtsinjectie of zelfs kijkoperatie aangewezen zijn. Ook supplementen kunnen in veel gevallen een niet te onderschatten positieve bijdrage leveren bij pijnlijke gewrichten.

Hoe kunnen supplementen bijdragen aan gezonde gewrichten?

Ondersteuning van kraakbeen: door de nodige bouwstenen aan te leveren dragen ze bij tot het behoud van gezond kraakbeen en heropbouw na eventuele beschadiging.

Ontstekingsremmende eigenschappen: het actief verminderen van ontstekingen verhoogt niet alleen het comfort van het paard aanzienlijk, maar helpt ook de snelheid van kraakbeen en gewrichtsverslechtering te verminderen.

Antioxidant ondersteuning: anti-oxidanten helpen bij het verminderen van oxidatieve stress. Dit kan gunstig zijn omdat oxidatieve stress een rol speelt bij ontstekingsprocessen.

Flexibiliteit: door het verbeteren van het gewrichtsvocht en gewrichtsfunctie zal het paard terug soepeler bewegen.

Pijnverlichting: door de bovengenoemde effecten, zoals ondersteuning van kraakbeen en ontstekingsremming, dragen gewrichtssupplementen bij aan het verminderen van pijn geassocieerd met artrose. Dit verhoogt zowel de levenskwaliteit als de prestaties van het paard.

Deel deze post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram